Edició en català XXII Mereth Aderthad

Mae Govannen!

Benvinguts a la pàgina web de la XXIIena reunió anual de la Sociedad Tolkien Española (STE) també anomenada Mereth Aderthad o EstelCon. Com és habitual, tot i que va dirigida principalment als membres de la STE, la Estelcon està oberta a tothom ja que el nostre objectiu és donar a conèixer i gaudir de l'obra de J.R.R. Tolkien.

Què és una Mereth?

Mereth (merith, en plural) significa “reunió” en síndarin (un dels llenguatges èlfics inventats per JRR Tolkien) i és el terme utilitzat habitualment a la STE i les seves delegacions locals (anomenades “smial”, la paraula que designa un “casa-forat hòbbit”) per referir-nos a les trobades que organitzem on, durant un parell de dies (un cap de setmana habitualment), compartim amb un grup limitat de socis i simpatitzants (entre 40-50 convidats) tot un seguit d'activitats al voltant de l'obra de Tolkien: conferències, taules rodones, jocs, tallers diversos o qualsevol altra activitat que puguem imaginar.

Hi ha dos coses que mai fallen en una mereth: la lectura de contes i el sopar de gala. La lectura de contes és quelcom ben simple: qui vulgui, llegeix en veu alta; acostumem a triar un fragment de les obres de Tolkien, es clar, però també és un bon moment per compartir amb els amics aquell autor o text que acabem de descobrir, o que ens té el cor robat o allò que acabem d'escriure. Pel que fa al sopar de gala, el costum és anar “arreglat”, el que sovint implica (però no és en absolut obligatori) portar vestits inspirats en la Terra Mitjana i els seus habitants.

Una de les coses que tampoc podem oblidar en una mereth són els petits regals: els “mathoms” o “dròmines” en català. Tolkien al pròleg de El Senyor dels Anells explica que són: “aquelles coses per a les quals els hòbbits no tenien cap ús immediat, però de les quals no volien desprendre's [...] i molts dels regals que anaven passant de mà en mà eren d'aquesta mena” (SA, Pròleg:17).  El costum a la STE és que l'smial organitzador ofereixi un mathom a cadascún dels convidats i que els smials convidats lliurin un de col·lectiu als organitzadors com a mostra d'agraïment.

.

La Mereth Aderthad

Un cop l'any, la STE celebra una reunió per a tots els socis que acostuma a durar quatre dies i durant la qual es celebra l'Assemblea General de l'associació. Es tracta de la Mereth Aderthad o “Festa de la reunió”. L'organització de l'esdeveniment correspon cada anys a un smial diferent, però tots els membres de la STE, comisions i altres smials, poden aportar el seu granet de sorra en forma d'activitats.


La Mereth Aderthad és la gran reunió dels membres de la Sociedad Tolkien Española (i tots aquells que es vulguin afegir) per a passar uns dies immersos en un món de fantasia, humor, amistat i cultura en diverses formes... fent allò que ens agrada a tots, llegir Tolkien, llegir relats basats en la seva obra, escoltar conferències, representar obres de teatre, escoltar i cantar cançons d'amors i gestes heroiques, composicions en quenya , participar en tallers ben diversos (des de costura fins a fumar en pipa), o cursos de ball i de música, veure i comentar vídeos realitzats pels socis o per altres aficionats. Tot relacionat amb l'obra de Tolkien i la Terra Mitjana. Fets que ens demostren que Tolkien és quelcom més que un d'aquests escriptors de literatura fantàstica, és un dels grans escriptors de la història, injustament oblidat por alguns acadèmics a qui costa veure la profunditat i la profunda reflexió sobre l'ésser humà que hi ha en les seves obres. Si en alguna cosa coincidim en una Mereth Aderthad és en la necessitat de reivindicar per a Tolkien el seu lloc a la història.La temàtica

Enguany, l’Estelcon tindrà lloc a dues poblacions de Tarragona: Tortosa i Miravet unides per l’Ebre. La seu principal serà el Seminari de Tortosa on es faran la major part de les activitats mentre que el sopar de gala es celebrarà al castell templari de Miravet.

La temàtica es situa a la Quarta Edat, durant els anys de plenitud del regnat del rei Eléssar. Després d’anys de lluites en diversos fronts per a consolidar el nou Regne Unificat, s’albira un futur en pau i grandesa. La unió de la princesa gondoriana Estèlmir, anomenada familiarment Aranelle, filla gran del rei Eléssar, amb el príncep umbarià Eàrmir és un motiu d’alegria i esperança i un pas més en aquesta direcció. Els assistents a l’Estelcon són els convidats a les festes pel feliç enlaç.

I tot i ser una aliança política també es tracta d’un matrimoni per amor. Raó per la que animem a tots els assistents a celebrar aquest dolç sentiment tant dintre com fora (per qué no?) de l’obra de Tolkien; en la Terra Mitjana, en altres terres... o, fins i tot, en la Saga Realitat.

La Sociedad Tolkien Española estarà encantada de reunir els seus socis per l’esdeveniment, i anima a tot aquell tolkienià que no sigui soci a inscriure’s a l’Estelcon per a conèixer-nos i passar-s’ho d’allò més bé, la qual cosa està sobradament garantida.

Activitats

El programa d’activitats no està tancat encara. Però sí que podem confirmar que les tindrem conferències, tallers, lectura de contes, actuacions musicals, jocs... i que contarem a més amb la presència de diversos convidats.

Conforme el programa d’activitats es vagi concretant l’anirem publicant en aquesta web, el el següent enllaç: Programa de actividades

Us hi esperem!!


Informació útil

La seu principal serà el Seminari de Tortosa on els assistents tindrem el nostre allotjament i es faran els àpats i la majoria de les activitats

L’adreça: Carrer Pujada del Seminari S/N 43500 Tortosa

Coordenades GPS: Google Maps https://goo.gl/maps/e4eNaTRT6s72

Transport: Tortosa està ben comunicada per carretera (té a prop la AP-7 que segueix la costa Mediterrània). Si preferiu el tren, l’estació de Renfe es troba a pocs minuts a peu del Seminari, tot i això alguns trens us poden deixar a la propera població de L’Aldea, des d’on un autobús us portarà a Tortosa en poc més de 15 minuts. L’aeroport més proper és el de Reus a 1 hora de distància aproximadament.

Quan: Des del 12 al 15 d’octubre de 2017.

Preu: L’Estelcon completa té un preu de 175 € que inclou l’allotjament en l’alberg del Seminari i els àpats (inclòs el sopar de gala i el trasllat fins al castell de Miravet). Hi ha també diversos preus per aquells que no pugui passar tota l’Estelcon amb nosaltres o si voleu participar sense l’allotjament. També tenim unes poques habitacions per famílies de més de 3 persones.

Consulteu el Formulari de inscripció per veure totes les possibilitats.

Els nens menors de 12 anys tenen un descompte del 25%

En cas de dubte escriviu-nos a estelconlorien@gmail.com


Convidats

Aquest any podrem contar amb la presència entre nosaltres de John Garth, biògraf i expert en la vida i obra de Tolkien, autor del llibre “Tolkien y la Gran Guerra” sobre les experiències bèl·liques del Professor, que en oferirà una conferència.

També ens acompanyaran Chris Bouchard i Adrian Webster, director i protagonista del fan film “The Hunt for Gollum” que ens parlaran de les dificultats i anècdotes en la realització del seu projecte. I naturalment, podrem veure la seva pel·lícula.

Inscripció

El període d’inscripció s’obrirà en breu i es tancarà el 17 de setembre de 2017.

Per qualsevol dubte o aclariment no dubteu en consultar-nos: estelconlorien@gmail.com

.